О DOMU

Dom učenika srednjih škola u Kraljevu je samostalna vaspitno-obrazovna ustanova čija je osnovna delatnost vaspitanje i obrazovanje sa smeštajem i ishranom učenika srednjih škola koji žive van Kraljeva.

Dom je osnovan još davne 1960. godine. Nalazi se na južnoj periferiji Kraljeva, u ulici Karađorđeva 262, pored magistralnog puta Kraljevo-Raška. Od centra grada udaljen je 3 kilometra a do njega i ostalih delova grada postoji stalna autobuska linija na svakih 30 minuta.

Neposredno pored Doma je Šumarska škola koju pohađa najveći broj stanara Doma. Pored njih, stanari Doma su i učenici Medicinske, Poljoprivredno-hemijske, Ekonomsko-trgovačke, Saobraćajno-tehničke, Muzičke, Umetničke škole, kao i Gimnazije.

U dvorišnom prostoru Doma i Šumarske škole, još davnih šezdesetih godina prošlog veka, podignut je, na ovim prostorima, jedinstven arboretum u kome se danas nalazi preko 200 različitih vrsta drveća kao i mnoštvo retkih egzotičnih i endemskih biljaka.

Dom učenika Kraljevo - zgrada Doma

  • Dom učenika srednjih škola Kraljevo ostvaruje posebnu društvenu funkciju jer pruža mogućnosti za svestrani razvoj i socijalnu sigurnost mladih generacija:

  • Ujednačava uslove za sticanje srednjeg obrazovanja;
  • Doprinosi vaspitanju i obrazovanju pružanjem pomoći u savladavanju školskog gradiva;
  • Razvija svest o kolektivnom životu negovanjem drugarstva, prijateljstva i odgovornosti
  • Podstiče potrebe učenika za kulturno i stvaralačko sprovođenje slobodnog vremena organizovanjem raznovrsnih oblika kulturno-zabavnog i sportskog života.

Dom učenika Kraljevo - recepcija

Zbog posebnog doprinosa razvoju obrazovanja i vaspitanja u Republici Srbiji,
Dom učenika srednjih škola Kraljevo je dobitnik dve Svetosavske nagrade: 2011. i 2013.godine.