VESTI

Card image cap

Svečano otvorena sportska hala

02.09.2018.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević i gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić danas su, na useljenu dece u Dom, svečano otvorili našu novosagrađenu sportsku salu, čiju su izgradnju zajedničkim "snagama" finansirali resorno Ministarstvo i kraljevačka lokalna samouprava.

Svečanim presecanjem vrpce otvorena je moderno opremljena hala sa aneksom ukupne površine 1160 metara kvadratnih, koju će, pored učenika Doma, koristiti i brojni sportski klubovi.

"Kreiranje politike upisa i novih modela ustanova je zadatak Ministarstva i da u skladu sa potrebama i vremenom ispratimo ono što je privredi najpotrebnije", naveo je ministar Šarčević.

Gradonačelnik Kraljeva je istakao da se ulaganje u obrazovanje višestruko vraća.

"Ulaganje u obrazovanje donosi najbolje prinose, zato su i lokalna samouprava i Ministarstvo prosvete zajedničkim naporima uspeli da ovu investiciju dovedu do kraja", rekao je gradonačelnik.

Direktor Doma učenika Kraljevo Dragutin Karanović zahvalio je ovom prilikom Ministarstvu prosvete i lokalnoj samoupravi na podršci.

"Danas, kada na početku nove školske godine naš Dom useljava nove stanare, otvaramo sportsku halu za čiju izgradnju smo imali veliku pomoć Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i lokalne samouprave. Uspeh, kažu, nastaje, kada se sretnu spremnost i prilika. Mi smo bili spremni, a resorno ministarstvo, naš ministar Mladen Šarčević i grad Kraljevo – pružili su nam priliku da kao Dom učenika srednjih škola, mladima ponudimo i nove sadržaje, na čemu smo im neizmerno zahvalni. Ministarstvo je obezbedilo 45 miliona dinara za izgradnju hale, a lokalna samouprava, je, bez nadoknade, dodelila zemljište i finansirala infrastrukturne priključke.

Ovaj objekat omogućiće, pre svega korisnicima naših usluga da treniraju, igraju i da uživaju u igri, ali će halu kojom se ponosimo koristiti, nadamo se, i brojni sportski klubovi. Ova hala u potpunosti je opremljema za različite sportske aktivnosti, a korisnicima su na raspolaganju najmoderniji sportski rekviziti, ali i menadžerski kadar koji će se potruditi da oni koji ovde treniraju – dobiju najbolje uslove.

Virtuelni svet i informacione tehnologije mlade odvajaju od realnosti i vezuju za ekrane tzv. „pametnih“ telefona, iako realnost uvek pokaže da je pametnije da se okrenu sportu. Sportski aktivnija deca imaju bolji školski uspeh, više su orijentisana na timski rad, imaju bolju fizičku kondiciju i socijalne veštine. Zato je zajednički zadatak svih nas da mladima, otvaranjem ove hale, na pravi način to predočimo.

Život ove hale počeo je i pre zvaničnog otvaranja, a najlepša slika koju svi nosimo u srcu je Sportska domijada, koja je bila održana u njoj Za nas je uspeh Domijade bio dokaz da sportski duh u mladima postoji i da ga je samo neophodno podstaći. Kao domaćini te velike republičke manifestacije, uvideli smo koliko kod naše dece ima sportskog duha i želje da grade prijateljstva, nižu uspehe, sećaju se na dane provedene pod ovim objektom.

Na kraju, ali ne i najmanje važno: siguran sam da stvaranjem uslova za bavljenje sportom u ovakvim halama, Ministarstvo i naš obrazovni sistem, uz podršku gradova i opština, utiču na smanjenje stope vršnjačkog nasilja.  Energija potrrošena na sportskom terenu i učenje fer pleja, čitavom društvu vrate se na najbolji način. Sportovi ne grade karakter, oni ga otkrivaju. Zato, neka svi kojima je namenjena, halu koriste sa radošću i osećajem da i za sebe, i za druge, čine nešto lepo i važno. Možda talenat pobeđuje na utakmicama, ali šampionate osvaja timski rad. "

U novoizgrađenoj hali odigrana je i revijalna košarkaška utakmica timova Ministrastva prosvete i Doma učenika.

Foto G. Ćirović