VESTI

Card image cap

Projekat unapređenja energetske efikasnosti zgrade Doma učenika

15.06.2020.

Prilikom  posete  gradu  Kraljevu  državni  sekretar  u  Ministarstvu rudarstva i energetike Stevica Deđanski, nakon obilaska Elektro-saobraćajne tehničke  škole  „Nikola  Tesla“,  posetio  je  i  Dom  učenika  srednjih  škola Kraljevo, u  kojem  će  biti  realizovan  projekat  „Unapređenje  energetske efikasnosti  zgrade  Doma  učenika  srednjih  škola  Kraljevo“,  sredstvima  iz Budžetskog fonda za unapređenje energetske efikasnosti Republike Srbije,uz učešće  grada,  a  na  osnovu  Ugovora  koji  je  gradonačelnik  Kraljeva  nedavno potpisao u Ministarstvu rudarstva i energetike.

Projektom „Unapređenje  energetske  efikasnosti  zgrade  Doma  učenika srednjih  škola  Kraljevo“ su  planirani  radovi  na  rekonstrukciji  termičkog omotača  u  delu  arhitekture  koji  će  obuhvatiti  zamenu  postojeće  fasadne stolarije i dodavanje termičke izolacije u delu spoljnog omotača objekta, kao i zamenu postojeće  stolarije.  Predviđena  je  i  ugradnja  solarnih  kolektora  u instalaciju za centralnu pripremu potrošne tople vode. Realizacijom projekta biće omogućen prelazak iz energetskog razreda „E“ u razred „C“, čime će se doprineti energetskoj efikasnosti zgrade, kao i veliko smanjenje emisije CO2.

Ukupna vrednost projekta je 23.998.035,00 dinara - Ministarstvo rudarstva i  energetike  obezbeđuje 70  odsto,  tj.  16.798.625,00  dinara,  a  grad  Kraljevo preostalih 30 odsto -7.199.410,00 dinara. Kako je istakao direktor Doma učenika srednjih škola Dragutin Karanović, projekat je kompletan -od solarnih panela, gde će koristiti sunčevu energiju preko sistema bojlera za zagrevanje vode koju koriste učenici, a koristi se i u kuhinji, zatim  kompletna  zamena  spoljašnje  fasade, prozora i spoljašnjih vrata, ugradnja  u  kotlarnici  visokoenergetskih  pumpi  pojedinačnih  za  svaki objekat, jer kotlarnica zagreva i Dom učenika i Šumarsku školu i sportsku salu.

Karanović je zahvalio lokalnoj samoupravi, bez čije podrške projekat ne bi bio ostvaren- iako Ministarstvo rudarstva i energetike odobrava sredstva, potrebno je da i grad učestvuje jednim delom sredstava. On je istakao da ovo nije prvi  put  da  grad  podržava  projekte  i  za  Dom  učenika  srednjih  škola  i  za Studentski dom. Zahvalnost je uputio i Ministarstvu rudarastva i energetike, Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, ministru bez portfelja za populacionu politiku, kod kojih su učestvovali sa projektima.

Gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić je istakao da je u proteklih nekoliko  godina Dom  učenika  u  potpunosti  promenio opis.  Pored  sredstava uloženih u samu zgradu, zajedničkim snagama Ministarstva prosvete,nauke i tehnološkog razvoja i grada, izgrađena je i multifunkcionalna sportska sala. On je naglasio da grad brine o učenicima svih osnovnih i srednjih škola na svojoj teritoriji tako da će ovakve sportske sale graditi i u drugim mestima, i u centru grada, u onim u osnovnim školama u kojima do sada nije bilo uslova da se deca bave sportom,i u osnovnim školama na seoskom području.

"Mislim da cilj grada Kraljeva treba da bude izgradnja sportskih sala i u gružanskom kraju,u Vitanovcu,Vitkovcu, Čukojevcu,gde nemamo ni jednu sportsku salu. Neophodno je da gradimo sportske sale i u drugim mestima u okolini Kraljeva,kako bi sva deca imala mogućnost da se bave sportom“, poručio je Terzić uz napomenu da u poslepodnevnim terminima meštani mogu da koriste sale, uz novčanu nadoknadu, a od tog novca bi bile unapređivane osnovne škole.Podsetivši da je dobrom saradnjom Ministarstva energetike i rudarstva i grada  Kraljeva  rekonstruisan stari objekat Elektro-saobraćajne tehničke škole u skladu sa principom energetske efikasnosti,što donosi višestruku korist–u novčanoj uštedi i mogućnosti kupovine novih računara i novih učila i poboljšanja uslova učenja u školama, gradonačelnik je izrazio zadovoljstvo što će i zgrada Doma učenika srednjih škola, zahvaljujući Ministarstvu energetike ,u skladu sa principima energetske efikasnosti, biti rekonstruisana. „Siguran sam da će se naša saradnja nastaviti ,da ćemo već ove godine aplicirati sa novim projektom i da ćemo i sledeće godine biti među gradovima koji će dobiti sredstva“, poručio je Terzić.

Kako ističe državni sekretar Deđanski, dobijanje sredstava ne bi bilo moguće da lokalne  samouprave nemaju  projekat,  a Kraljevo  je  dobar  primer. Vlada Srbije bez razlike pomaže i opštine i gradove i mala sela, važno je da lokalna samouprava stane iza njih, ima gotov projekat, a država ima snage i novca.  On  je  najavio  da  će do  kraja  godine biti  napravljena  nova  agencija Budžetskog fonda za  energetsku  efikasnost, koja  će  imati  zaista  ozbiljna sredstva. „Prošle godine je Vlada Republike Srbije usvojila naknadu, tarifu za energetsku efikasnost koja se prikuplja,i na osnovu te naknade imaćemo budžet od oko10.000.000 evra godišnje. Imamo i dogovor sa partnerima iz Evropske komisije Evropske unije,koji će u početku pomoći Fond sa još po 10.000.000 evra. Imaćemo u prve tri godine, počevši od sledeće, oko 20.000.000 evra,koji će moći da se koriste za energetsku efikasnost. Imaćemo mnogo više projekata za opštine“,  najavio  je  Deđanski  iznoseći  podatak  da  su  do  sada 93  lokalne samouprave imale razne projekte-neke su dobile sredstva za jedan, neke za dva, neke tri dobra projekta. „Ovaj fond, što do sada nije bilo moguće jer nismo imali kapacitete,ni finansijske ni ljudske, biće dostupan i građanima-za sređivanje kuća, zgrada, za određene donacije za kupovinu energetski efikasne opreme. Očekujem da će biti dostupan početkom sledeće godine, u završnoj je fazi“, izneo je novine državni sekretar Ministarstva rudarstva i energetike naglasivši da država ne priča samo o evropskim standardima, već ih i sledi.

Izvor: Grad Kraljevo - zvanična prezentacija i servis građana